Politico: ЕС очаква зелена светлина за начало на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова през юни

Когато лидерите на ЕС отвориха вратата за Украйна и Молдова през декември, това беше приветствано като първата стъпка в едно историческо разширяване на Европейския съюз. Но правната стъпка, необходима за стартиране на преговорите за членство на Киев и Кишинев, беше тихо отложена с месеци поради опасения относно унгарската опозиция и притеснения относно превръщането на разширяването на ЕС в централна тема на изборите за Европейски парламент, пише Politico.

Сега това забавяне е към своя край. Според петима дипломати, пожелали анонимност, блокът се стреми да започне официални преговори за присъединяване на Украйна и Молдова веднага след 25 юни (датата на срещата на върха на Европейския съвет).

Както беше случаят през декември, ключова пречка пред стремежа на Украйна за членство е Унгария. Тя се противопоставя на кандидатурата на Киев, защото, наред с други причини, твърди, че има нерешени проблеми, свързани с унгарските малцинства в Украйна.

Но Киев е участвал в интензивни двустранни дискусии с Будапеща, за да отговори на тези опасения, които са изложени в документ от 11 точки, според дипломатите. След обмен на мнения между началника на кабинета на украинския президент и външния министър на Унгария, Киев предложи корективи за всички въпроси, повдигнати от Будапеща. Сега се очаква отговор според резюме, изготвено от украинската страна. С други думи, Киев иска да покаже, че е направил всичко възможно, за да задоволи Унгария.

Усилията може просто да се отплатят. Тъй като Унгария поема ротационното председателство на ЕС в края на юни, премиерът Виктор Орбан може да не иска въпросът с присъединяването на Украйна да засенчи целия му шестмесечен престой на шофьорското място, предположи един дипломат от ЕС. Започването на официални преговори през юни - когато ще има много други новини от ЕС за обсъждане - ще позволи на Унгария да се съсредоточи върху другите си приоритети за своето председателство, посочва Politico.

Друг възможен проблем в работата е Холандия, чиято нова управляваща коалиция е силно против разширяването. Но тук отново времето е всичко: въпреки че холандските партии са изковали управленско споразумение, повече от шест месеца след изборите, те все още нямат министър-председател (повече за това по-долу). Според запознати с коалиционните преговори новото правителство може и да не заработи до 25 юни, пише още изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа